Longering 20150327

Det finns tusen olika sätt att longera på, man kan ha olika inspänningar, olika syften och olika mål med passen.
Jag tycker att longering är viktig del av både hantering och ledarskap, och framförallt att få se hästen röra sig från marken. Man ser tydligt med min häst i tex galoppen att han "tar för sig" och galopperar med mer knän i det högra varvet, alla hästar har bättre/starkare sidor men i ridningen upplever jag att hans starkare sida är vänster.
 
Mina mål med longeringen kan vara olika, men det jag alltid strävar efter är att få honom energisk men ändå samlad utan att han blir stark, han ska kunna galoppera i en lugn samlad galopp på både liten och stor volt utan att börja "dra" i linan. Förr hade jag mycket problem att sakta av honom och få honom att inte dra i linan för att komma ut på större volt, Nu lyssnar han betydligt bättre på både röst och kroppsspråk vilket gör att longeringspassen känns mycket bättre.
 
Förut när jag longerade använde jag alltid linan från ena sidan bettet, över nacken och till andra bettringen. Nu har jag börjat använda ett delta som gör det betydligt enklare att byta varv osv och så slipper man böka på med linan.
 
Mina mål med dagens longering var att främst få röra genom kroppen på honom samt att han skulle kunna göra tempoväxlingar utan att ränna iväg och att kunna röra sig i samma tempo, lugn och eftergiven. Jag longerar till 80% utan inspänningar, använder endast det om han ska få ett "riktigt" pass. Bettet jag använder varierar mellan mjukare bett, tex nova bett alt. äppelbett osv. Jag tycker att Yippie skötte sig bra idag, han var lite seg och gick inte 100% fram men det blev lite bättre i slutet, jag har honom hellre lite seg så jag får påverka honom framåt än att jag måste bromsa,bromsa,bromsa. Jag är nöjd med dagens pass helt enkelt och även Yippie tror jag! :)
 
Dom två inspänningsmetoderna jag använder samt bild på hur jag använder linan:
 
 
 
 
Bilderna tagna från google
0 kommentarer